Logg inn
 

Innlogging for registrerte brukere

Registrer ny bruker Glemt passord?
 
 
 
 
 

Hagetips

 

Enkelt vedlikehold med gode bunndekkere

Nå er det høysesong for luking i hagen, og gjør du en grundig jobb nå vil du spare deg for masse arbeid senere i sesongen. Med riktige bunndekkere kan du gjøre jobben enda enklere!
Mange velger å legge fiberduk og bark for å bevare et ryddig inntrykk, særlig mellom busker og trær. Det er likevel mange som blir overrasket når de oppdager at barken fra i fjor slettes ikke fyller like godt lenger, og at den faktisk brytes ned og blir til jord der ugressplanter kan få rotfeste. Prydbark er med andre ord ikke vedlikeholdsfritt; man må stort sett etterfylle hvert eneste år og samtidig passe på at ugresset ikke flytter inn i den komposterte barken.

Et godt alternativ til bark er bunndekkende stauder. Dersom du har mye flerårig ugress i jorda må dette fjernes. Grav opp (eller sprøyt dersom du ikke ser noen annen utvei), og legg eventuelt fiberduk slik at du er sikker på at ikke noe kommer opp igjen. Når dette er gjort kan staudene få boltre seg og danne et tett teppe som holder ugresset unna. Selv det mest standhaftige ugresset kan holdes vekke om du velger de riktige bunnplantene.

Det finnes mange fine arter som kryper utover, men for å være en ordentlig god bunndekker bør den være så tett at den holder ugresset unna. Vær likevel klar over at de første årene må du passe litt på ettersom det vil ta noe tid før plantene dekker helt; luk derfor vekk ugresset som dukker opp, og gled deg til bunndekkeren har vokst så mye at du slipper å tenke på luking igjen!
 

Under finner du noen noen gode bunndekkere. Flere av artene er vintergrønne, og derfor ekstra godt egnet til å pynte opp i bed som kan se stusselige ut på ettervinteren.

  • Rosestorkenebb

    Geranium macrorrhizum

    Rosestorkenebb er en flott plante og en av de beste til å holde ugress unna. Hageeiere forteller at til og med skvallerkålen holdes unna, så dette er en svært god bunndekker! Den sprer seg kraftig, og bør derfor plantes et sted der den kan få lov til dette, for eksempel under busker og trær. Rosestorkenebb kan vokse de fleste steder; den tåler både sol og skygge og overlever fint i lengre tørkeperioder. Herdig til sone H7.

     
  • Vinterglans

    Pachysandra terminalis

    Vinterglans er egentlig en liten busk, men de fleste tenker på den som en staude. Den har alltidgrønne blad, og den teppedannende voksemåten gjør dette til en svært god bunndekker på skyggefulle steder. Vinterglans bør plantes i næringsrik jord, men den vil ikke ha mye kalk. Du bør velge et voksested med skygge eller halvskygge ettersom planten får gule, stusselige blad ved mye sol. Vinterglans kan formeres både ved deling og skuddstiklinger. Herdig til sone H6.

     
  • Gravmyrt

    Vinca minor

    Gravmyrt er egentlig en vintergrønn dvergbusk, men de fleste tenker på den som en staude. Som bunndekkerplante er den svært god, men bare på steder der den kan få boltre seg fritt; den sprer seg nemlig svært villig! Gravmyrt får nydelige, blå blomster i mai-juni. Gravmyrt er enkel å lykkes med, og du får raskt flere planter. Pass på at du velger et skyggefullt voksested, bladene blir nemlig gule og ikke særlig pene i solen. Planten passer svært godt under busker; f.eks i et rododendronbed som alternativ til bark. Herdig til sone H5.

     
  • Bergeføy

    Hedera helix

    Eføy er kanskje mest brukt som flittig klatrer på husvegger eller fjellskrenter, men den er også godt egnet som bunndekker i mildere områder av landet. Eføy er vintergrønn og har glansfullt, vakkert bladverk. Dette er en plante som passer best i skygge eller halvskygge, f.eks under busker og trær. Eføy bør få et voksested med jevnt fuktig og gjerne kalkrik jord. Planten formeres lett ved stiklinger; juli er et godt tidspunkt for dette. Herdig til sone H3.

     
  • Skyggesildre

    Saxifraga umbrosa

    Skyggesildre er en flott staude med tett og fin vekst som gjør den godt egnet til underbeplantning. I juni/juli kan man glade seg over lyserosa, lette blomster, men bladverket er dekorativt gjennom hele sommeren. Som navnet tilsier er dette en god skyggeplante, men den kan også plantes i full sol uten at dette skader planten. Skyggesildre trives i alle typer jord og er en enkel og lettstelt plante. Herdig til sone H7.

     
  • Vårkjærminne

    Omphalodes verna

    Vårkjærminne er en nydelig, teppedannende plante med himmelblå blomster i mai og friskt, vakkert bladverk. Planten sprer seg lett og er en god bunndekker under busker og trær. Vårkjærminne liker seg best i skygge/halvskygge og kan vokse i nesten all slags jord; lett fuktig er likevel å foretrekke. Herdig til sone H5.

     
  • Forglemmegei-søster

    Brunnera macrophylla

    Forglemmegei-søster får vakre blå blomster i mai-juni, men er også dekorativ etter blomstring med store, hjerteformede blad (Broketbladede kultivarer finnes også). Planten egner seg svært godt som underbeplantning mellom busker og trær. Forglemmegei-søster bør plantes i lett skygge og vil trives i de aller fleste jordtyper. Det eneste du bør passe på er at det ikke blir for tørt, så velg gjerne et voksested med litt fuktig jord! Herdig til sone H8.

     
  • Europahasselurt

    Asarum europaeum

    Europahasselurt har vakkert, vintergrønt bladverk, og kan gjerne brukes på skyggefulle steder. Herdig til H5.

     
 
 

Har du glemt ditt passord?

Du vil motta en epost med dine brukerdetaljer etter du har fylt ut din registrerte epost.